www.gfvarde.dk
Program efterår 2024 - forår 2025
Alle arrangementerne begynder kl. 19 i Kirkens Hus, Vestervold 2F, medmindre andet fremgår af programmet
19. september
Danmark i EU i mere end 50 år
Lars Roesen, rektor Ringkøbing Gymnasium
Der er gået 52 år, siden Danmark indtrådte i EF. Alligevel forholder mange sig til EU som noget fremmed. Hvorfor er det sådan, og hvad er EU egentlig? Lars Roesen, der er uddannet historiker og rektor på Ringkøbing Gymnasium, vil give et engageret forsvar for EU’s berettigelse, opståen og udvikling. Han inddrager sine erfaringer fra Bryssel, hvor han tidligere var vicedirektør på Europaskolen
3. oktober
Filmaften efterfulgt af den årlige generalforsamling
Steen Lauritz Andersen, formand, præsenterer en god film
24. oktober
Rembrandt som bibelfortolker
Kasper Bro Larsen, professor v. Århus Universitet
Rembrandt er kendt som en af kunsthistoriens store illustratorer af det bibelske univers. Men han er mere end det. I dette billedforedrag præsenteres nogle af Rembrandts værker som egentlige bibelfortolkninger. Foredraget giver anledning til at drøfte flere centrale spørgsmål: Hvordan vender og drejer Rembrandt de bibelske fortællinger? Hvad er det, der fascinerer ham i det bibelske univers? Og hvordan gør han den bibelske fortælling nærværende for os?
28. november
Adventsmøde
Morten Thaysen, domprovst
Mødet indledes med en kort gudstjeneste i Jacobi Kirke ved Morten Thaysen. Dernæst samles vi i Kirkens Hus, Vestervold 2F til foredrag:
Hvad laver en grundtvigsk præst
Litteraturen er fuld af grundtvigske præster. Fx har brødrene Henrik og Morten Pontoppidan på hver deres måde givet hver deres billede. Måske kan man hos dem finde nøglen til, hvad det vil sige at være en grundtvigsk præst også i dag, og hvad det kan betyde for folkekirken.
23. januar.
Fra Vorbasse til Christiansborg
Henrik Dam Christensen, politiker
I foredraget vil Henrik Dam Christensen komme ind på den udvikling, der er sket i de godt 30 år, han var medlem af Folketinget. Herunder pressens rolle og effekten af nye sociale medier for det parlamentariske arbejde. Han beskriver hverdagen som MF'er, minister og formand for folketinget. Hvordan blevet et lovforslag til, og hvordan foregår arbejdet i udvalgene. Henrik Dam Christensen forsøger at komme bag om nogle af de ting, som man måske ikke tænker så meget over i hverdagen og krydrer med små anekdoter.
27. februar
Tro i hverdagen
Anne-Cathrine Riebnitzsky, forfatter
Når Anne-Cathrine Riebnitzsky dykker ned i troens univers, er mod et af de allerførste ord, som falder hende ind. Mod til tro. Mod til at alde sig tiltale af Guds ord.
Anne-Cathrines barndomshjem var ikke præget af kristendommen, og stemningen var ofte trist og tung. Men mod til tro har banet vejen for hende, en vej, der blandt andet gjorde hende til forfatter. I dette foredrag deler Anne-Cathrine åbenhjertigt ud af sin livsfortælling. Hun lader os følge de nedslag i tilværelsen, hvor tro har indflydelse på hendes liv og gerning.
27. marts
Om krig og religion - for hundrede år siden
Carsten Bach-Nielsen, kirkehistoriker
Da første verdenskrig rasede i skyttegravene, udspandt der sig en nok så vigtig kamp ved skrivebordene og på prædikestolene. Præster, professorer og kulturpersonligheder søgte på alle måder at legitimere krigen og at påkalde sig den hellige ret til at besejre fjenden totalt. Det skete i Tyskland og i England med uskyldsbekendelser og dæmoniseringer. Krigsreligiøsiteten var med til at udtynde den i forvejen meget idealistiske kristendomsforståelse. Da man vendte hjem fra slagterierne efter fire år, var ikke blot millioner af unge mænd døde. Det var Gud også. I Danmark var vi i en position, hvor vi kunne betragte krigen på afstand, men her blev der sandelig også taget parti for krigens parter. Kirkehistorikeren Carsten Bach-Nielsen vil i sit foredrag blandt andre fremhæve digterne Johannes Jørgensen og Helge Rode samt professor og senere biskop Valdemar Ammundsen og religionshistorikeren Christian Reventlow.
Er der gamle spor der skræmmer - og hvad var den lære, vi burde have unddraget af Verdenskrigen, når det kommer til brug af religionen?
24. april
Tematisk sangaften
Solvej Paabøl Andersen, sognepræst i Grene
Sæsonen afsluttes med sangaften og snolder. Denne gang under ledelse af Solvej Paabøl Andersen.
Solvej lover at motivere valget af sange ud fra Højskolesangbogen
v